woensdag 25 augustus 2010

CDA en VVD op werkbezoek bij Circus Herman Renz

'De gemeenteraad heeft een motie aangenomen om bij voorkeur geen circus met wilde dieren meer toe te laten in de stad', aldus CDA'er Henk Boes. 'Hierop heeft het circus alle politieke partijen uitgenodigd om te komen kijken. Wij begrepen dat naast het CDA enkel de VVD van dat aanbod gebruik heeft gemaakt.'

“Binnen de partij ligt dierenwelzijn ook erg gevoelig”, verklaart VVD-fractievoorzitter Michèl Tromp waarom hij zaterdagochtend in de vrijwel lege piste van Nederlands Nationaal Circus Herman Renz staat.
“Bovendien hebben mijn ouders altijd geleerd dat je goed voor dieren moet zorgen als je ze hebt.”
Tromp, opgegroeid tussen de koeien, kippen, konijnen en geiten van het ouderlijk huis in Heiloo, krijgt een rondleiding langs de leeuwen, de Indische olifant, de pony’s, de zebra’s, lama’s en reptielen om zo een indruk te krijgen van het welzijn van de dieren.

Het circus kent ieder jaar een ander thema; daar worden specifieke artiesten bij gezocht. Als een gastartiest met dieren werkt, dan doet de directie onderzoek naar hoe de artiest in kwestie zijn of haar dieren behandelt. De dieren zien er allemaal inderdaad op het oog gezond en ontspannen uit. Tromp merkt nog wel op dat sommige dieren over een kleine loopruimte lijken te beschikken. Dat argument wordt door de verzorgers ook onderuit gehaald: “Er wordt heel vaak getraind met de dieren. Ze krijgen dan hun nodige beweging. Je ziet overigens dat de dieren staan te popelen om te mógen optreden en te oefenen”, aldus dompteur Tom Dieck, “Hier worden de dieren soms tot wel twee keer zo oud als in de natuur. Als ze hier slecht zouden worden behandeld, zou dat juist veel minder moeten zijn.”

Momenteel zijn er nog geen wettelijke kaders in Nederland. Circus Herman Renz betreurt dat. Te Kiefte: “We hebben onze eigen richtlijnen maar pleiten voor strakke wetgeving. Dat is ontzettend belangrijk, omdat er op die manier geen misverstand kan ontstaan over wat wel en niet mag. Dieren staan bij ons op nummer één en we doen er dan ook alles aan om op een verantwoorde manier met ze te werken. Die werkwijze is een duidelijke keuze.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten