woensdag 22 september 2010

Cirque Eloize brengt spectaculair ‘nouveau cirque’

Cirque Eloize is een typisch voorbeeld van de nieuwe richting die het circus inslaat, het ‘nouveau cirque’. Dit ontstond zo’n 40 jaar geleden uit de samenwerking van straatartisten en theatermakers. Het meest opvallende verschil met het klassieke circus: er doen geen dieren mee. Voor de hard-core liefhebbers van het klassieke circus is dat een principekwestie: zonder dieren – en dan vooral paarden – geen circus. Hoezeer de aanhangers van het traditionele circus ook het historisch gelijk aan hun zijde hebben, het wezen van circus is, dat het zich telkens aanpast aan de smaak van het publiek. Circus wordt niet gesubsidieerd, en moet dus elke euro zelf verdienen. Als circussen-zonder-dieren meer geld opbrengen dan circussen-met-dieren, dan is de keuze snel gemaakt: eerst zullen de olifanten uit de tent verdwijnen, dan de zeldzamere exoten als giraffen en lama’s en snel daarna de leeuwen en tijgers. Paarden en pony’s zullen het nog lang volhouden, omdat ze toch meer gezien worden als huisdieren. De rol van paarden zal wel afnemen, omdat eigenlijk niemand in het publiek nog snapt wat er in de hogeschool of de vrijheidsdressuur gebeurt. (Let maar eens op bij hogeschool: kenmerk is dat de neus van het paard niet verder naar voren komt dan het voorhoofd. Op het ogenblik zie jein geen enkel circus in Nederland een ruiter die dit voor elkaar krijgt.) Paarden worden het laatste excuus voor het klassieke circus.

Naast het ontbreken van dieren is een kenmerk van het nouveau cirque dat de hele voorstelling een theatraal geheel vormt waarbij de nummers vloeiend in elkaar overgaan. Kleding en muziek benadrukken daarbij de eenheid van de voorstelling.

Cirque Eloize is een relatieve nieuwkomer: het bestaat sinds de eerste helft van de jaren negentig en komt, net zoals het wereldberoemde Cirque du Soleil en het heel jonge Les 7 doigts de la main, uit Canada. In Nederland is Cirque Eloize op tournee met de voorstelling Rain. Veertien veelzijdige artiesten / muziekanten brengen een spectaculaire show in een theatrale setting. ‘Rain’, de titel van het programma, doet het natuurlijk al vermoeden: er komt regelmatig water aan de nummers te pas. Dat levert een heel nieuwe dimensie aan de nummers, en levert ook prachtige, poëtische beelden op.

Cirque Eloize toert nog tot 10 november door Nederland. Zie voor meer informatie http://voorstellingen.ruuddegraaf.nl/content/category/30/406/676.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten