vrijdag 17 september 2010

‘Ons eigen circus’: de geschiedenis van Circus Witova

Twintig jaar geleden richtte Harm Witteveen circus Witova op, met zijn alter ego Clown Carlo als hoofdpersoon.
Harm was altijd bezeten van het circus. Als vijftienjarige jongen begon hij in zijn vrije tijd te werken bij circus Hoepla. Harm volgde na de havo de pedagogische academie en ontmoette daar zijn latere partner in het circus – en in het leven - Dini.

Zijn eerste echt baan was bij circus Pinokkio, waar hij als clown aan de slag kon. De droom om een eigen circus te beginnen, bleef trekken. Een circus voor kinderen wilde hij graag: met dieren, clowns en acrobatiek. In 1988 richtten ze samen circus Witova op. Een anderhalf uur durende show zetten Dini en Harm in elkaar. Jolige dressuur met pony Max - die ze nog steeds hebben - een optreden met duiven van ‘Miss Dini’ en een komisch clownsnummer op de trompet en klarinet.

Witova verzorgde meer dan twintig jaar tournees door het noorden van het land, met een kleine, gezellige tent. Het bracht een onderhoudend programma waaraan je kon zien dat het met veel liefde en plezier werd gepresenteerd. Witova had niet de ambitie om het nieuwe Ringling Bros te worden, maar bood kinderen – en hun ouders! – een paar uur puur plezier. Er werden nummers gebracht die je niet direct in een circus verwacht: zo werden er imposante slangen getoond waar de bezoekers ook even aan mochten voelen. Wellicht was dat een overblijfsel van de onderwijs-achtergrond van Harm en Dini.

Harm treed zelf niet meer op: hij is geveld door ALS, een slopende ziekte. Witova draait nu op Didi en hun kinderen Josselin en Gustavo. Harm heeft een boek geschreven over zijn circus, dat terecht ‘Ons eigen circus’ heet. U kunt het bestellen via http://www.circus-witova.nl//.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten